Vragenronde
Nieuwe bestuurders en autoverzekering.
Eindelijk heb je je rijbewijs en/of kocht je je eerste auto. Nu nog een autoverzekering afsluiten. Dat kan soms een moeilijke en dure klus zijn.
Autoverzekeraars rekenen jonge en ervaren bestuurders immers een hogere premie aan en weigeren ze zelfs!
De autoverzekering houdt net als andere verzekeringen rekening met het risicoprofiel van de verzekeringsnemer, in dit geval de autobestuurder.
Uit statistieken blijkt dat jonge en onervaren bestuurders meer kans maken op een ongeval waarvoor zij in fout zijn. Dat hogere risico leidt tot een hogere premie, omdat de maatschappijen hen aanvankelijk in een hogere bonus-malus-schaal plaatsen.
Dat kan de verplichte BA autoverzekering voor jonge en onervaren bestuurders erg duur maken, en in sommige gevallen worden ze zelfs geweigerd!
De duurste premies voor de BA autoverzekering kunnen oplopen tot meer dan 2.000 € per jaar! Dat is onbetaalbaar voor een jonge bestuurder en eigenlijk voor iedereen!
Auto van de ouders
Wie kan gedragsregels opleggen in de stijl van “als u vraagt om te betalen voor een geleverde dienst, vermeld dan duidelijk de gedetailleerde prijs zodat de consument weet waarvoor hij zich heeft geëngageerd”?
Europa verplicht de banken ons goed te informeren.
Rijden met een voertuig van de ouders is voor vele jonge en onervaren bestuurders de oplossing. Dat mag ook. Zeker als je maar af en toe het stuur neemt. Dan ben je een occasionele of toevallige bestuurder. Toch kan je ook dat best melden aan de autoverzekering.
Dan word je in het autoverzekeringscontract opgenomen als occasionele bestuurder en ben je steeds gedekt. Bovendien telt deze periode mee als rijervaring als je later een eigen autoverzekering afsluit en kom je zo al meteen in een lagere bonus-malus-schaal terecht.
Rijd je voortdurend (of als enige) met de wagen van je ouders, dan ben feitelijk de vaste bestuurder en moet dat ook zo aan de verzekering gemeld worden.
Zo niet loop je de kans dat de maatschappij de schade na een ongeval niet zal dekken, omdat zij onjuiste informatie over de bestuurder als fraude beschouwd.
Kleine auto met weinig vermogen
Het bovenstaande scenario is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar zeker aan te raden om je eerste rijervaring op te doen. Anders koop je best geen nieuwe wagen die je omnium gaat verzekeren, maar kies je bij voorkeur voor een bescheiden tweedehandswagen met weinig vermogen (tot 66 kW).
Eens je drie jaar rijervaring hebt en de leeftijd van 26 jaar hebt bereikt, worden de tarieven meestal iets gunstiger.
Weet ook dat sommige maatschappijen liever geen jonge bestuurders verzekeren of gewoon weigeren, en dat andere (zoals Jongverzekerd en Federale Verzekering) er toch voor open staan en betaalbare premies aanbieden.
Soms worden er dan voorwaarden aan gekoppeld, zoals het onderbrengen van andere verzekeringen (brand, familiale, …) bij deze maatschappij, of het naleven van bepaalde beperkingen, zoals niet rijden tijdens weekendnachten, de montage van een zwarte doos in de wagen die de rijstijl analyseert of het volgen van een stage defensief rijden.
Tarificatiebureau als redder in nood
Als je als jonge bestuurder toch geen maatschappij vindt die je een autoverzekering wil aanbieden, kan je alsnog terecht bij het Tariferingsbureau dat hiervoor in 2003 werd opgericht. Zij verschaffen je dan voor ongeveer 1.000 € een autoverzekering.